Fra Hop til Årstad på halve tiden

Nesten hver dag i fem år har Ingeborg Hansen reist fra Hop til odontologibygget på Årstad. 21. november blir den reiseveien både enklere og raskere.

 

HVA BETYR MILJØLØFTET FOR DEG? DEL 2

 

Tekst: Anders Kjetland     Foto: Thor Brødreskift 

For hva skjer den 21. november 2022? Jo, da åpner Bybanens linje 2 fra Bergen sentrum, via Haukeland til Fyllingsdalen. Det betyr en helt ny reisehverdag for alle som skal fra Fyllingsdalen til sentrum eller omvendt.

Ikke minst hvis de jobber eller studerer rett på andre enden av den nye Løvstakktunnelen, på Mindemyren, Kronstad eller i Haukeland-området.

Men det betyr også helt nye muligheter for de som bor langs Bybanens linje 1. Som Ingeborg Hansen, bosatt på Hop. 

Til Bergen for studiemiljøet

For fem år siden flyttet Ingeborg til Bergen for å begynne på odontologi, altså tannlegestudiet.

Ingeborg er fra Harstad. Men da hun skulle begynne å studere var ikke Tromsø noe alternativ.

– Nei, Tromsø var for nærme, selv om det tar fire timer å kjøre, smiler hun. Jeg hadde lyst til å komme meg lenger bort.

Men hvorfor akkurat tannlegestudiet. Kjente hun mange som var tannlege?

– Jeg kjenner jo ganske mange nå!  Men ikke da jeg begynte. Jeg hadde lyst til å jobbe med mennesker og vurderte å søke på medisin. Men da har du et enda tyngre ansvar, det handler om liv og død. På odontologi får du behandle stort sett friske pasienter. Og du har mye variasjon i yrket.

– Jeg vurderte Oslo, men fikk høre at studiemiljøet på odontologi var  bedre i Bergen, så da søkte jeg meg hit. Og det har jeg ikke angret på.

Masterstudiet er fem år. Og mye av tiden går ut på å forberede studentene på senere praksis.

­– Første året har vi en god del fag sammen med medisinstudiet. Men vi begynner å øve på praktisk tannbehandling alt det andre året. Fra tredje året har vi egne pasienter.

Bytter til buss på Sletten

Institutt for odontologi har en egen tannklinikk. Og her tilbringer Ingeborg altså mye av hverdagen.

Hver morgen klokken 7.10 går hun hjemmefra leiligheten på Hop for å rekke å være på odontologibygget klokken 8. Hun tar bybanen fra Hop stasjon de fire stoppene til Sletten. Her bytter hun til linje 5-bussen og tar den videre til Årstad.

– Det går greit det, til vanlig bruker jeg rundt tre kvarter fra jeg går hjemmefra til jeg er oppe på Årstad. Men av og til blir bussen stående fast i køen, og da kan klokken være over 8 før jeg er framme.

Bybanen forenkler reisen

Med den nye bybanelinjen blir reisen enklere og reisetiden kortere både for Ingeborg og mange andre. I hennes tilfelle: Istedenfor å bytte til buss på Sletten, kan hun reise tre stopp ekstra til Kronstad stasjon. Der går hun ned trappene og bytter til Bybanen linje 2, og tar den ett stopp videre gjennom Årstadtunnelen.

Etter rundt et minutt er hun framme på Haukeland stasjon, går opp utgangen til Haraldsplass, over veien og opp til Odontologen. En reisevei på rundt 20 minutter, eller rundt regnet halvparten av det hun nå bruker på en god dag.

TO INNGANGER: Ingeborg Hansen på Haraldsplass, foran det som blir en av to innganger til den nye Haukeland holdeplass. I bakgrunnen odontologibygget på Årstad.

Det vil si. Om hun nå skulle studert til neste år. Men snart er Ingeborg ferdig utdannet tannlege, og det venter ny jobb i Steinkjer for Trøndelag fylkeskommune. Så hun får ikke oppleve den nye reisehverdagen likevel. Eller?

– Du skal aldri si aldri. Plutselig stryker jeg på eksamen og så må jeg gå et år til, ler hun.